Ordförandes ord

Hur gör du!
Julbordens tid är här och du är bjuden till ett sådant med dina arbetskamrater. Samvaron är trevlig och maten god och det blir naturligtvis som vanligt för mycket av allt. Så småningom, efter sill, varmrätter och alla goda efterrätter är det dags att skiljas och fara hem.
Då ser du Kalle ensam gå mot sin bil och du drar dig till minnes att han inte alls beställde alkoholfri öl till maten. Dessutom är du ganska säker på att han tog en snaps till sillen.

Vad gör du?
Situationen är inte helt enkel. Det är en arbetskamrat som du vill fortsätta vara kamrat med och nu tror du kanske att du kommer att bli ovän med honom om du lägger dig i. Jag tror inte det. Om du stoppar honom kommer han att tacka dig när han har tänkt över det hela.
Hur kan man då gå till väga för att på ett enkelt sätt stoppa en person som med stor sannolikhet kommer skada eller döda någon längs vägen? Ja, något enkelt sätt finns inte men det går.
Resonera med honom (det är faktiskt oftast en han)

”Du kan förlora körkortet och kanske jobbet.”
”Vad säger dina föräldrar/familj om något händer?”
”Du får fängelse om du har över en promille.”
”Risken att du ska krascha och dö är 900 gånger större.”
”Du kan bli en mördare. Rattfyllerister dödar ungefär 80 människor om året.”
”Du sällar dig till en skara idioter.”

Fler metoder om resonemang inte hjälper:

  • Beställ och betala en taxi till honom. Ett lågt pris för att din kompis ska slippa dö eller lemlästas. Du får säkert tillbaka pengarna när han har nyktrat till.
  • Täpp till bilens avgasrör. Då dör motorn i stället för din kompis utan att bilen skadas.
  • Brotta ner honom och sätt dig på honom tills han ändrat sig. Eller bind fast honom. Gå ihop några stycken om det krävs.
  • Om han ändå lyckas köra iväg måste du ringa polisen och berätta.
    Om du känner dig som en tjallare:
    Tänk på att du gör din kompis (och samhället) en tjänst genom att stoppa honom för som sagt ungefär 80 personer dör varje år på grund av rattfyllerister.

Apropå kommande helger så är det en bra idé att du sprider kunskap bland vänner och bekanta (varför inte arbetskamrater) om vilka alternativ till alkoholdrycker som finns. Förklara vad en vit jul betyder. Alltså inte att det helst ska vara vitt på marken utan att julfirandet ska vara alkoholfritt. Julen är ändå framför allt en högtid där barnen ska trivas och ha roligt och det ska de få ha utan att vuxna blir berusade.
God Jul och Gott Nytt År från MHF Region Mitt!

Ove Sandert

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: