”Vuxen dricka”

Jag jobbar med ungdomar med olika funktionsvariationer och enligt lag är de flesta myndiga på pappret, men inte i kropp, knopp och själ.
Vi pratar en del om konsekvenserna av att dricka ”Vuxen dricka”, och jag kan förstå att de vill vara lika vuxna som oss andra, men de kan inte hantera det på samma vis. Har man svårt att tala, röra sig, bli förstådd – så blir det inte bättre när man har druckit alkohol. Vilken tur att det finns alkoholfria alternativ.
Nu är det så bra att Systembolagets försäljning av Alkoholfritt har ökat i några år. Mellan 2012 – 2016 ökade försäljningen från 2,2 miljoner till 3,4 miljoner liter alkoholfri öl, cider/must.
Under tredje kvartalet 2018 ökade Systembolagets a-fria försäljning med nio procent ( 9 % ).
Systembolagets talesman säger att numera har det alkoholfria alternativet en given plats på middagsbordet. Konsumenterna har blivit mera medvetna, sortimentet har ökat och Föreningen Fruktdrycker har gjort ett bra jobb med att bjuda på dessa drycker.
Men tyvärr kan detta medföra negativa konsekvenser. Under 68 år har Föreningen Fruktdrycker funnits och haft ett fint samarbete med Systembolaget. Men nu när Systembolaget har toppsiffror så får Föreningen Fruktdrycker inga bidrag till demonstration av alkoholfritt, så det betyder kanske slutet för Föreningen Fruktdrycker

Nostalgi:

Om man under 1960 – talet var tveksam om vilken dryck man skulle inhandla till festen kunde man ringa fröken Dryck och få tips om lämpliga alkoholfria drycker.
Initiativtagare till denna var Föreningen Fruktdrycker som under åren 1964-1969 anordnade speciella kampanjer vid bl.a. examenstiderna. Samtliga kvinno – och nykterhetsorganisationer i Sverige deltog i kampanjerna.
Föreningen Fruktdrycker bildades 1951 av nykterhetsrörelsen och fruktindustrin.

Zaedi Danielsson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: