Vilka kryddor använder vi speciellt till jul?

Återigen har Svenska folket firat jul, med eller utan ”vuxen dricka”. Vi som valt att dricka annat som t.ex Zeunerts, Apotekarens eller Nygårda träffades en trevlig söndag eftermiddag för att fira in den stora högtiden. Tillsammans med alla Medelpad/Sundsvalls nykterhetsföreningar blev vi ett 45 tal glada förväntansfulla gäster. Detta år var det IOGT-NTO Lf 946 Jarlaborg som stod som värdar.
Föreningar har ett eget hus i byn Delje, Matfors och tyvärr hade det varit kallt under natten så husvattnet hade frusit. Värdarna fick ringa runt till sina gäster och be dem ta med ”eget vatten” till disk och toalettbesök. Med några liter vatten i handen kom folk från när och fjärran.
Tomtemor Mariann Wasserman hälsade alla varmt välkomna och började kvällen med att läsa en sorglig dikt som heter ”Tio små tomtenissar” ( se google ) som råkar ut för olika död och öden. Men det glada humöret kom tillbaka när vi blev inbjudan att inta Julbordet. På detta julbord fanns lite av varje, såsom skinka, janssons, leverpastej, sill, köttbullar, rödbetssallad och en annorlunda grönsallad, gjord på äpplen. Till efterrätt blev det Ris á la malta. Ett väl godkänt julbord. Kvällens ”underhållning” bestod av lotteri och två kluriga gissningstävlingar. En av tävlingarna skulle vi gissa på olika kryddor. Som te.x ”Strömkunning”= Kanel, ”Två killnamn”= Timjan, ”Tvättrum”= Salvia
Vi slog ihop våra kloka hjärnor och fick till slut några rätt. Efter några timmars samvaro återvände vi hemåt – Mätta – Nyktra – Glada -JUL förväntansfulla, med några julklappar i handen.
Vattnet lämnade vi kvar till nästa köldknäpp. Om det fanns något kvar efter all disk.
IOGT-NTO Lf 158 Hälleberget inbjöd till 2019 års lilla Julafton.
Midnatt råder……..endast de nyktra är vakna?
Mätt o glad

Zaedi Danielsson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: