Hans Johansson

Hans Johansson föddes 17 maj 1930 i Myrnäs, på Alnö utanför Sundsvall. Hans morfar kom från Norge, mor från Umeå och fadern var född på Alnö.
Av olika anledningar blev Hans tidigt intresserad av Nykterhetsrörelsens verksamhet. 1942 blev han medlem i Ungdomslogen 1134 Carlshem på Karlsvik Alnö. Eftersom han kunde spela dragspel kunde Hans bidraga med underhållning på logeträffarna.
Under åren i Logen på Alnö hade han olika positioner inom olika styrelser. När Hans sedemera gifte sig med Gun och flyttade till Timrå så blev det ännu mera engagemang inom Nykterhetsrörelsen.
Eftersom Guns familj ansåg att arbetet inom nykterhetsrörelsen var någonting naturligt och ansågs nödvändigare än något annat, kom förtroende uppdragen inom logen som en självklar del i livet.
1985 blev han erbjuden att bli regioninstruktör för MHF:s region mitt. Men kunde inte anta detta erbjudande förrän maj 1989. Så den 1 maj 1989 blev han anställd som regioninstruktör för MHF Jämtland-Gästrikland-Västernorrland, med placering vid ett nyöppnat kontor i Sundsvall. I samarbete med Studieförbundet NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet) så kunde det ordnas många olika studiecirklar och föreningsverksamheter.
När de tre länsdistrikten slogs samman till en gemensam region blev Hans dess förste ordförande fram till 1994.
MHF Förbundet hade en idé om att starta / ge ut en medlemstidning inom alla regioner. Den fick heta Ratta Ren. Så Hans blev redaktör och ansvarig utgivare för denna medlemstidning inom region MHF XYZ, under några år. Inom MHF han även under åren deltagit i olika utredningar samt försökt att stimulera till föreningsutveckling och fortbildning.
Hans blev även aktiv inom den lokala MHF avdelningen Timrå-Hässjö. Så i år (2018) har Hans varit MHF trogen i 25 år.
Eftersom nykterhet har varit ett ledord så har Hans även varit med som ordförande, vice ordförande och ledamot i följande organisationer/föreningar, Kretsrådet, Nykterhetsvänners Samarbetskommité & Nykterhetsförbundet.
Mellan åren 1980 – 1986 var han med i arbetet som ordförande för Västernorrlands läns nykterhetsförbund. Där skrevs många debattartiklar och insändare i de lokala tidningarna.
Hans säger att ”-under hela mitt liv har jag varit en läsare”. Nyfiken på poesi, historia av alla de slag, forskning om den egna hembygden och släkten., samt ett alltför stort intresse för folkrörelseverksamhet.

Mats Danielsson och Hans Johansson

Zaedi Danielsson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: