Sång- och musikkvällar

Höstens musikkvällar utökas med en extra kväll. Bilar samlas varje gång tidigt på parkeringen med förväntansfulla besökare som sedan går in och slår sig ner vid borden i GT-gårdens stora sal. Placeringen av borden ger känslan av ett mysigt café där man träffar gamla bekanta och får uppleva underhållningen livs levande på nära håll.
Besökarna brukar småprata med varandra och visa sin uppskattning genom att applådera när musikanterna går fram och tar plats med sina instrument. Kl.18:30 drar underhållningen igång med sång och musik. Det brukar komma 10 till 15 musikanter som utifrån egna och publikens önskemål framför låtar. När det spelas upp passande danslåtar (Hambo, Schottis, Polkett/Snoa) bjuder par upp till dans och tar en sväng-om mellan borden. Under kvällen får man höra dragspelslåtar, folkmusik, country och en och annan låt av Evert Taube.
Tore Berglin och Jättendals Hembygsförening presenterade en av kvällarna under fikapausen sitt och hembygdsföreningens arbete med att sammanställa stora och små händelser under 100 år. Det är ett unikt material som återberättar och gör nedslag i historien t.ex. vid möten med profiler från Jättendal, skrönor, bogsering av ånglok på E4, krock med tåg, surströmmingspremiärer, omändringar av skolan fram till nedläggningen och andra gånger när Jättendal varit i centrum för händelser. Hembygdsföreningen har även inspelningar på bygdemål med berättelser från skolans värld och förr i tiden, med röster som var kända på sôckna. Där finns även frikyrkohistorien och idrottsföreningen med på jättendalsmål. Alla jättendalingar och alla som har anknytning till Jättendal borde ta del av materialet. Informationen kan då säkras för framtiden och ger en bakgrund och förståelse till hur bygden växte fram till vad det är idag.
De av stunden inspirerade, kan framföra sånger och en historia eller två. Det ger kvällarna varannan torsdag en musik- och sångupplevelse som alla får vara delaktig i där sångare och musikanter skall ha en eloge för att de bjuder på sig själva under två och en halv timmes tid.
Sång- och musiklusten är på topp så att publik och musikanter gärna vill stanna och ta några låtar extra innan kvällen avslutas och alla får vänta två veckor till nästa gång.
Gensvaret från publiken har varit så stort att det blir en extra musikkväll den 7 december, då troligtvis med lite julstämning, för att möta upp mot önskemålet om en till musikkväll.
Jan-Erik Lärka

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: