Alkoholpolitiken i din kommun

Syfte

Att MHF påverkar beslutsfattare och tjänstemän för utveckling av en bättre, effektivare och mera resultatinriktad alkohol- och drogpolitik

Aktiviteter

Lokal aktivism, debatt och kravställande kring mål och medel för alkoholprevention och förbättrade alkohol- och drogprogram i kommunerna.

Arbetssätt för lokal insats

Det finns många sätt att arbeta lokalt med denna fråga. Här är ett förslag som har prövats av MHF och fungerat i flera kommuner:

 1. Bilda en lokal arbetsgrupp i MHF med personer som vill påverka kommunens alkoholpolitik.
 2. Kontakta Socialnämndens ordförande och be om att få en muntlig presentation av kommunens alkohol- och drogpolitiska program vid ett möte med er grupp. Boka en tid för detta möte, gärna ett par månader framåt i tiden. Mötet kan hållas på Socialkontoret eller i någon lokal som MHF har tillgång till. Be om att få ett exemplar av kommunens senaste version av det alkohol- och drogpolitiska programmet skickat med post som en förberedelse för mötet.
 3. Innan presentationsträffen går ni igenom kommunens alkohol- och drogpolitiska program och diskuterar i gruppen vad som är bra eller dåligt i programmet. Testa programmet med hjälp av checklistan på nästa sida. Jämför också med vad som sägs i MHFs handlingsprogram, som bl.a. tar upp lokalt preventionsarbete. Skriv ner några viktiga frågor som ni vill ta upp vid mötet.
 4. Genomför träffen med kommunens representant. Låt honom/henne får god tid på sig att beskriva kommunens alkohol- och drogpolitiska program och arbete. Försök hålla en positiv samtalston även om ni är kritiska till vissa synpunkter eller åtgärder i kommunen. Det kan öppna möjlighet för er att medverka vid en eventuell omarbetning av kommunens program. Gör också en kort presentation av lokala MHF, vad ni vill och vad ni kan göra lokalt. Låt någon i gruppen föra minnesanteckningar från träffen.
 5. Gör en uppföljning av mötet genom att t.ex. …
  • skriva en insändare eller debattartikel i lokaltidningen där ni framför er grupps åsikter,
  • starta en studiecirkel genom NBV om alkoholpolitiska frågor,
  • ordna en offentlig debatt om kommunens alkohol- och drogförebyggande arbete där politiker, lokala myndigheter, föreningar och allmänhet deltar. Glöm inte att det behövs en rutinerad debattledare.

Lars-Olov Sjöström, MHF Förbundskansli

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: