Utflykt till Modelljärnvägens hus i Alunda

20160903_124901.jpg

Modelljärnväg utomhus

Den 3:e september for 9 medlemmar i Gävle MHF till Modelljärnvägens Hus i Alunda.
I en ladugård utanför Alunda har familjen Hultgren sedan 2005 byggt och byggt i 2 utställningsrum. Det började med att Eilerth Hultgren mötte oss med sin Stins-flagga och berättade om bakgrunden till att man byggde en utställning med modelltåg. Sen gick vi in för att dricka kaffe.
Det är en imponerande spårsträckning till höger och vänster och i olika nivåer, tågsätt från olika tidsperioder.
I huset finns flera olika banor. Den största är ”Nordland”, ett landskap som familjen lagt ner omkring 3 500 timmar på sedan 2005.
På 32 kvadratmeter går tåg i nio nivåer i ett myllrande landskap. Det är inspirerat av Norrland, från berg till malmhamn. Totalt är det 700 meter räls och 160 växlar. Besökarna kan köra tolv analoga tåg, medan ytterligare tio digitala går runt efter sina förprogrammerade tidtabeller.
De går in och ut i tunnlar, över broar, förbi signaler och korsningar. Stadsdelar, industrier, affärscentra, hamn, fjäll och skog. Verkstäder och flygfält, skolor, sjukhus och kyrkor. Hela samhällen med andra ord.

20160903_134120_001

Modelltåg susar förbi en perrong

Och överallt finns det människofigurer strategiskt utplacerade. En brand i ett hus där röken kommer ut ur ett fönster och en olycka med ambulans som blinkar med sitt blåljus. En av utställningarna, en gruvby, visar en enorm detaljrikedom.
Utanför ladugården finns det en Trädgårdsjärnväg som går mitt i de blommande rabatterna.
I en backe bredvid finns Frida Lovisas visningsträdgård med massor av fina blommor. Man går längs en stig med broar över en porlande bäck och en liten damm med fontän.
Se ett bildspel på www.mhfgavle.se
BengtOlof Bokström

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: