Tylösandsseminariet 2016, dag 1

Årets Tylösandsseminarie som MHF anordnar var det sextionde i ordningen och har blivit ett viktigt forum att utbyta information, ta del av trafikforskning , presentera satsningar inom trafik och trafiksäkerhet, men även påverka. Att samla internationellt sakkunniga på trafiksäkerhet och beslutsfattare här gör att vi kan påverka och skapa de kontakter som behövs för bättre trafik.

Jag fick åka som reserv istället för Anna-Lisa Söderholm som fick förhinder.
Tåg från Sandviken 13.15 den 29 augusti via Gävle där Ove Sandert anslöt till Stockholm. Buss till Bromma där IngaSara Cardell och och Evert Strindin anslöt. Flyg till Halmstad och bil till Tylösands hotell dit vi kom 18.45. Vi började med att komplettera de 324 st kassarna som skulle delas ut till deltagarna på seminariet.

Dag 1

Moderatorer under årets seminarium var Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare Infrastrukturninister och Bertil Molden VD för branschorganisationen Bil Sweden.
Årets seminarium ”nollvisionen – världens grej”
Seminariet öppnades av Maria Bergström, MHF förbundsordförande, varefter Anna Johansson Infrastrukturminister talade om att en nystart på nollvisionen är inledd. Från Näringsdepartementet framförde Ylva Berg och Lena Kling regeringens ambition att intensifiera arbetet för ökad säkerhet och trygghet på vägarna.
Den svenska nollvisionen sprider sig och FN har tagit fram en lista med globala hållbarhetsmål om ett halverat antal döda och skadade till 2020. Det presenterades av David Ward generalsekreterare i Global NCAP.

Infrastrukturminister Anna Johansson.jpg

Infrastrukturminister Anna Johansson om nystart för nollvisionen

Utställare under seminariet

Regionernas bord som IngaSara Cardell, Evert Stindin och Ove Sandert skötte med rastplatsenkät och utdelning av kassarna med material vi kompletterade kvällen före. Ove visade Gävle-avdelningens musiklekskryss på en bärbar dator.
Här fanns MHF Ungdom och systerorganisationen i Norge, MA ungdom, Polisen, men även olika företag som tagit fram viltsluss resp. material till nykterhetskontroller och salivtester för att indikera droger etc.

ViltslussenGuldÄlgen.jpg

Guldälgen till grind för älgar

Viltslussen tilldelades Guldälgen för innovativ grind för älgar som hamnat på fel sida viltstängsel.

Bilfritt Oslo Centrum

Efter lunch talade Öyvind Dalen och Asplan Viak om ett utkast till ett framtida bilfritt Oslo centrum med P-hus i omgivningarna. Och de visade hur det skulle kunna bli då. Helge Jensen chefsingenjör i plan och utredningsdivisionen, Oslo kommun. Som planerar en lågutsläppszon med miljöavgifter och förbud mot dieselbilar på dagar med dålig luft, vilket öppnar för mycket mer elbilar.

Cykling

Maria Ohlin från Göteborgs Universitet talade om hälsovinster respektive förluster med cykling.
Statistik från 2009- 2011. 180 dagar efter cykelolycka hade 14% skador på skuldra och överarm, 23% hade huvudskador, 16% hade skador på knä och underben.
Uppföljning av livskvalité och sjukskrivningar visar att inte bara huvudskador blir viktiga att förhindra.

Självkörande underhållsfordon

Anna Carlsson, Chalmers industriteknik talade om Autonom drift och underhållsfordon för cykelstråk, för att underlätta cykling vintertid. Behöver inte ta paus och kan köras på obekväm arbetstid. Även till nytta för fotgängare och andra trafikantgrupper. Frigör resurser från vården, minskad skaderisk och ökad folkhälsa. Redskapsbärare kan utrustas olika beroende på säsong.

Motorcyklister

Maria Nordqvist, SMC Sveriges Motorcyklister talade om att av årets 31 dödade i MC olyckor saknade minst 8 körkort, 8 hade krockat med mitt eller sidoräcke. 78% av de körkortslösa körde på en olaglig MC (avställd, obesiktad, oförsäkrad). Hög andel av de som omkommer på MC är inte motorcyklister.

Förarstöd

Thomas Broberg, Volvo Cars, Chalmers berättade om teknik för äldre bilförare om framtida utformning av förarstödssystem och säkerhetsteknologi i bilar. Hur kan vi erbjuda säker individuell mobilitet för äldre bilförare vars hälsotillstånd tillåter bilkörning. Teknologi som är bra för de äldre bilförarna gynnar alla bilförare oavsett ålder.
John Alneberg, MHF Sandviken

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: