Det här har du kanske missat

Vad finns att se längs väg 331 från Stavreviken (Timrå) till Norråker i nordvästra Ångermanland?
Bävervägen kallas den och börjar i Stavreviken strax norr om Bergeforsen gamla E4 och slutar i Norråker c:a 6 mil väster om Hoting. En väg som idag är nyasfalterad i långa sträckor. Det är möjligen mellan Backe och Hoting som den är av den gamla beprövade snittet, men asfalterad.

Viksjö

Vad kan man se längs denna väg? Första anhalten blir Viksjö med kyrkan, Västanåfallet och Stefans nostalgicafé.
Västanåfallet erbjuder förutom vatten, naturupplevelser, naturrum och utflykter med häst.
Boende och turistinformation.
http://vastanafallet.se/

Efter att det gamla brukskapellet från Västanå brunnit ner till grunden uppfördes Viksjö kyrka 1927-28. Altartavlan, som är en kopia av målningen ”Nattvarden”, är målad i Louvren, Paris av konstnär Stig Bergh.
Klockstapeln byggdes ursprungligen vid Högsjö gamla kyrka, men uppfördes på dess nuvarande plats intill Viksjö kyrka, troligen 1792.
Kvar från gamla kyrkan finns Karl XII:s bibel, tennljusstakar från 1700-talet, mässhake från 1829, en järnkista tillverkad vid Västanå bruk 1878 m.m.

Mat och Nostalgi i Viksjö AB är en Livsmedelsbutik samt Fik/Gatukök som är inred i 50 tals stil, de har även försäljning av gamla bilar och prylar från förr.
https://www.facebook.com/MatoNostalgi/
http://www.worldkustom.com/blogflash/baysee-foodnostalic/

Graninge

Vi fortsätter vidare på 331:an och kommer till Graninge. En liten avstickare till vänster finns Graningebruk med en gammal bruksmiljö.
Graninge Bruk är ursprungligen ett järnbruk som anlades på 1670-talet. Bruket och dess omnejd är en riktig pärla i Norrlands inland och är värt ett besök.
Här bedrivs idag, i lokaler om över 1.000 kvadratmeter, antik – och modern handel, stort antikvariat och en stor loppis med massor av prylar och möbler. Så småningom kommer det även att börja smidas i Brukets smedja och hammarslagen kommer att ljuda på nytt, liksom de gjort under århundraden tidigare
Vidare väg 87 mot Sollefteå till Österforse där vi tar av till Ramsele / Hoting. I Helgum finns ett intressant traktormuseum. Richard´s Traktor & Maskinmuseum innehåller samlingen allt ifrån stationära motorer på ett par hundra kilo, till ett ånglok på 84 ton.

Edsele

Edsele tre mil väster om Helgum finns Edsele träkyrka uppfördes 1799 av Pål Persson i Stugun och är en mindre kopia av Fjällsjö kyrka. Kyrkan är byggd av liggtimmer och klädd med stående paneler och taket som först var täckt med spån kläddes 1911 med plåt.

IMG_4223.JPG

2:a pris vid årets bilevent i Ramsele. Passande kreation till bilen.

Ramsele

Vidare på väg 331 kommer vi till Ramsele där finns SVAR och en trevlig hembygdsgård. I samband med Edsele-Ramsele veckan arrangerar Ramsele motorhistoriker ett bilevent med mer än 450 utställare av diverse veteranbilar. 2016 var temat pickups.
SVAR arkivforskning finns i Ramsele. Där kan du sova över, äta och forska.
http://slaktforskarcentrum.se/

Nordantjäl

Meåfors Getgård ligger vid Fjällsjöälven två mil norr om Ramsele i Sollefteå kommun i Västra Ångermanland. De har mjölkgetter och dikor. I gårdsmejeriet görs getost och getmese som bl.a. säljs i gårdsbutiken. Är det ingen hemma är det bara att skriva upp på en lapp och lägga pengarna i en burk, självservice.

Backe

Backe hembygdsgård erbjuder en unik kägelbana
En avstickare mot Vängel finns unika hällristningar. I Backe finns också många fina vandringsleder och möjlighet till fladdermussafari.

IMG_4173.JPG

På stenåldersmuseet finns ett sälgbastnät som användes för 6000 år sedan.

Rossön

Här finns Sveriges enda stenåldersmuseum, där man bl.a. kan se ett sälgbast nät som användes för 6000 år sedan för att fånga fisk eller mindre djur. Muséet invigdes 1987 av dåvarande landshövding Sven Heurgren
I Rossön finns ett trettiotal små företag och där Mähler & söner (moddplogar) är den mest kända.
Hembygdsgården har en otrolig fotosamling bl.a. från flottningsepoken fram till 1982 då Ångermanälvens Flottnings Förening upphörde. Rossöns Golfklubb har en mycket fin niohålsbana och flera tävlingar ordnas under sommaren.
Rörströmsälvens fiskevårdsförening ordnar med turistfiske i Rörströmsälven. Men det finns också möjligheter att spana på älg, björn, bäver i området. Utgångspunkten då är Lesjön uppströms Rossön.

Hoting

Bilmuseum som Ivar Eriksson startade på 70-talet. Ivars Bilmuseum i Hoting erbjuder sina besökare en av europas förnämsta samlingar av veteranbilar.  http://www.ivarsbilmuseum.se/
På Andersnäset finns en av landets charmigaste travbanor där man kan uppleva travet på nära håll Där ordnas travtävlingar en vecka varje sommar och Leif Loket Olsson är speaker.
Fornlämningar på Knortmon i V:a Hoting samt gravfält på Långön i Tåsjöälven längs vägen mot Tåsjö.

IMG_2148.JPG

Solnedgång på Tåsjöberget.

Tåsjö

Ångermanlands högsta berg, 635 möh Tåsjöberget med vidunderlig utsikt över sju socknar i Lappland, Jämtland och Ångermanland. miltals med Vandringsledar på berget.

Norråker

Lapplia Bygdemuséum erbjuder hundratals radioapparater, fångstsaxar, seldon och mjölkmaskiner och massor av andra saker som våra förfäder använde sig av i sitt dagliga liv.

Utflyktsmål: Korselbränna kraftstation (visning e.ö sommartid). Storfallets rastplats. Abborrfallets geologi. Växtplatser för sällsynta orkidéer. Bror Gahlin hemslöjd. Skansnäset. Ny Bergbodarna(”Nyboern”) och Gammbodarna (”Gammboern”) några fäbodstugor som fortfarande är bevarade. http://w1.671.telia.com/~u67102101/lapplia.htm

Detta gör du inte på en dag. På varje ort finns en respektabel campingplats för övernattning och möjligheter till utflykter. Välkommen till Bävervägen och västra Ångermanland.
Mats Danielsson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: