Tekniken räddar

På senare år har trafikverk, biltillverkare och andra aktörer inom trafikområdet arbetat konstruktivt för att med tekniska hjälpmedel hjälpa och stötta trafikanter på våra vägar att framföra fordon på säkrare sätt. MHF är också en aktiv och viktig pusselbit där du bidrar till helheten i arbetet med att se till att ingen ska dö av rattfylleri. Genom flera olika större och mindre förändringar såsom variabla hastighetsgränser, sömnvarnare, alkolås, system för hastighetsanpassning etc. förbättrar man olika delar av trafiksystemets brister och svagheter. Samlingsbegreppet är Intelligenta trafiksystem, förkortat ITS. När Nollvisionen lanserades för ett antal år sedan började det som nu betyder att vi har en verktygslåda med olika redskap som skall göra att vår bilfärd sker säkert. Förutom direkt tekniska lösningar finns även ändrade synsätt såsom att röja bort stenar från sidorna av vägen och närmsta området. Tidigare resonerade man så att ingen skulle ju ändå åka/köra av vägen, alltså fanns inte problemet. Nu vet vi bättre och en sådan ”liten” sak har säkert hjälpt åtskilliga personer klara livhanken. Vissa av strävandena att öka trafiksäkerheten tänker vi inte på, de är antingen så små, obetydelsefulla eller dolda av annat att vi inte behöver fundera på dem, medan andra är ytterst påtagliga och kanske till och med irriterar. Varningar för köbildning gör att du som bilist anpassar dig och beter dig lite annorlunda och därmed underlättar framkomligheten. Ännu återstår dock det att ta fram flera lösningar, bl.a. någon som kan medföra att vi slipper se masskrockar längs hårt trafikerade vägar, stora och breda såväl som smala och krokiga. Masskrocken på Tranarpsbron utanför Klippan är ett exempel, krockarna på småvägarna i fjällen en annan där väderinformation med passande åtgärd i direkt anslutning kan minska problemen. Små
billigare väderstationer utmed vägen kan i tidigare skede varna för halka och väderomslag. Sammanbyggd och i kombination med andra mätfunktioner kan de bidra med viktig information som idag är svårare att se med väderstationer som skall täcka större områden. ITS kommer således användas för att förebygga problem med snö och halka, där halkbekämpning som sätts in då kan göras där den behövs bäst och inte överallt. När E4-avsnitt planerades tidigare gjordes långa raksträckor, efter det har 3-fältsvägar använts och nu arbetar man, när nya sträckningar av E4 planeras, på att vägen skall vara lagom underhållande för att föraren skall hålla sig vaken och inte somna vid ratten av leda. Avsnittet mellan Hudiksvall och Söderhamn är exempel på underhållande väg i vårt område. Mer vardagsnär exempel på ITS är aktuella tidsangivelser för nästkommande busstur som visas på skärmar vid vissa hållplatser, vilket är väldigt bra för den som åker buss då och då och vill försäkra sig om att bussen inte redan passerat. Den som köper rätt bil kan nu få både avkörningsvarnare som på olika sätt varnar om föraren är på väg att köra utanför markeringen och/eller håller på somnar vid ratten. En sömndrucken förare är likaväl farlig och passar inte att framföra fordon i trafiken precis som en alkohol- eller narkotikapåverkad förare. Inom området alkohol och narkotikapåverkan pågår alltjämt också aktivt arbete med att utveckla hjälpmedel som ska se till att användningen blir enklare, prislappen billigare och handhavandet så naturligt att alko- & narkotikalås finns i alla nya bilar så snart som möjligt. Utvecklingsprojekt på företag i vår region (XYZ-län, ledande på området) och den information som kommer ut är spännande att följa eftersom de innebär att här finns lovande försök att skapa tekniska förutsättningar för det MHF strävar att uppnå: Ingen ska dö av rattfylleri Jan-Erik Lärka
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: