Mackdöden som kom av sig

För några år sedan noterades att oljebolagen en efter en lade ned sina betjäningsmackar runt om i landet och i synnerhet i inlandet. Statoil tog bort bemanningen i Strömsund, Hoting, Dorotea. Åker man E45 från Östersund mot Arvidsjaur möter man nästa bemannade Statoilmack i Vilhelmina. För att ta ett exempel från Statoils karta så finns det tre bemannade stationer i Jämtland, sju i Västernorrland samt 8 i Gävleborg. Det är länge sedan man såg mackföreståndaren kolla oljan, putsa framrutan eller kolla ringtrycket medan bensinen fylldes på. I stället satsas på Micromackar längs våra allfartsvägar. Även OKQ8 lägger ned mackar, men har ännu nästan dubbelt så många som Statoil.
I veckan kunde jag läsa en liten solskenshistoria där en fiskevårdförening vid sitt årsmöte beslutat skänka 100.000 kronor till en Micromack i Ljustorp 2 mil väster om Timrå. Där har man målsättningen att samla in 350.000 kr före midsommar för att starta upp sin verksamhet. Den lilla byn har c:a 200 invånare som kämpar för att få en service för sig själva och turister. Samma sak i Backe i Nordvästra Ångermanland där OK lade ned den bemannade macken. Inom ett år efter hade byborna sålt andelar och med hjälp av Länsstyrelsepengar lyckades man öppna en micromack. Det är härligt då det finns kämpaglöd bland byborna.
Mats Danielsson
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: