Sköter vi oss bättre i trafiken 2012 än 1985?

Skadade & Döda i Trafiken 1985-2012Trafikanalys som samlar in fakta från Polisen och från Sjukhusen (Strada) meddelade under senare delen av våren att antalet dödsolyckor minskat 2011 till 2012. Detta är perfekt – en strävan fram mot en nollvision. Men samtidigt är lätt skadade i trafikolyckor högre idag än 1989 (c:a 2.000), då dödsolyckorna var som högst, 904 st. Det är något som inte stämmer. Antalet olyckstillfällen har också ökat med c:a 2.000 st från 1989 till 2012.
Frågan man nu kan ställa sig är om medelhastigheten på vårt vägnät har minskat? Innebär det i så fall att fler ”tok-manövrar” genomförs i trafiken men skadorna blir inte lika stora? Nu kommer då nästa stora utmaning, att minska antalet olyckor och därmed förhoppningsvis minskat antal skadade. I graferna ser du utvecklingen av lätt skadade, svårt skadade och antal dödade 1985 till 2012. I den andra grafen har antalet dödade tagits ut för att bättre åskådliggöra denna utveckling,
Mats Danielsson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: