Sommar och barnbarn i bilen

Det är viktigt att du då vet lite mer när ”livets efterrätt” är passagerare hos dig. Barn är lite mer är så, och självklart kräver barn lite mer än vuxna när det gäller säkerhet. Du som kör är till exempel ansvarig för att barn under 15 år sitter bältade även i baksätet. Ansvaret för barn i olika stolar/kuddar är också ditt. Riktigt små barn har sina barnstolar/bälteskuddar avpassade för just deras storlek. Hur stolen är monterad är också viktigt. I Sverige har Transportstyrelsen fastställt att barn under 4 år skall sitta bakåtvända för att uppnå största säkerhet. Våra moderna bilar har krockkuddar för att skydda vuxna, men de måste kopplas ur då ett barn i sin
barnstol sitter på plats med krockkudde. Skulle krockkudden lösa ut så skadad barnet allvarligt, ja det kan till och med avlida av en krockkudde som skulle ha skyddat en vuxen. Dock kan sidokrockkuddar vara till hjälp även för ett barn i barnstol om olyckan skulle vara framme. Ni kan ju få låna barnstolar av NTF i Härnösand om det är nära till för er. Då är mycket viktigt att du noga kontrollerar att stolen passar både din bil och barnet. Idag monteras bilstolar på lite olika sätt och stolar för lite större är ofta enklare. Min erfarenhet är denna: stolen placeras på sätet, barnet placeras i stolen och bältet fästs i ”krokar” på stolen och sedan över barnet och fästs i sitt fäste i bilen. När det gäller riktigt små är min erfarenhet begränsad.
IngaSara Cardell
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: