Den viktiga ögonkontakten

Övergångsställe
Läser om Zebra-lagen och hur den kanske används som en rättighet i trafiken. Dock finns det lite fintstilt att ögonkontakt med fordonsförare rekommenderas innan gående passerar ett övergångsställe. Det fungerar inte så bra idag: rätt ofta tar de gående sig rättigheten att bara kliva rätt ut i gatan och tvingar fram inbromsningar som tack och lov nästan alltid förhindrar att den gående blir påkörd. I bästa fall hinner bilister se att en gående närmar sig ett obevakat övergångsställe. Fordonsföraren kan dock bli påkörd av bakomvarande bil vilket kanske är bättre.

Men nu kommer det snart ytterligare en lag som säger att cyklister skall ha förkörsrätt vid cykelöverfarter! Dagens cyklister i tätort har bra cyklar med många växlar, kör fortare än förr och med en lag bakom ryggen tar man sig rättigheter utan tanke på att bilar är tyngre fordon som kan behöva längre stoppsträcka än cyklister. Och inte heller har bilister lika lätt att se cyklisterna.Och då händer det som inte får hända: fordonsförare, bilisten, kan inte ha en chans att hinna stanna för att släppa över cyklisten! Redan nu så får vi höra bilister säga att de nästa kört över/på cyklister som kommer i hög hastighet, kör rätt ut på sin överfart och anser sig ha rättigheter. Jag undrar hur många cyklister som kommer att få sätta livet till innan det krävs av dem att de också har ögonkontakt med bilisten? Utan krav på samarbete, ansvar, hänsyn och omdöme kommer många att dö! Precis som i alla situationer där orden ansvar, hänsyn och omdöme inte längre är omsatta i verkligt agerande.

MHF:are Cardell

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: