Stöde Marknad

En traditionsrik marknad där vi först av alla knallar möter VildHasse med alla korvar och charkuterier från den norra delen av vårt långa land. Hans placering vid ingången till marknaden har varit densamma under många år. När vi parkerat på den nyslagna ängen och lyckats korsa E14 står han där och hans försäljningssvada är sig lik. Många knallar kommer åter vart år och bland dem vi alltid mött har varit MHF och lottförsäljningen där vi vunnit Stödebröd eller godis. Mycket uppskattat! Det har förstås krävt många funktionärer de två marknadsdagarna. Nu har Stöde MHF precis som alla andra inte en uppsjö av funktionärer så när det var dags för 2012 års marknad valdes ett lite annorlunda framträdande från MHF: ett vanligt marknadsstånd med ”Det pedagogiska bordet” och så lite annorlunda drycker förstås! Det pedagogiska bordets premiär på Stöde Marknad gav lite oväntade kommentarer. Först kom det en syrlig sådan från knallen mittemot: Vi skulle hålla oss bakom bordet! Men så gör vi ju inte när vi är pedagogiska! Då skall vi finnas nära besökarna och kunna intressera dem för just de drycker de brukar dricka. Men då vi inte säljer något så valde vi att göra på vårt sätt och ingen annan hade synpunkter. Gossarna bredvid oss tyckte också att mitt-emot-knallen var lite onödigt sur. Nu blev det mycket trevliga dagar då marknadsbesökarna tog sig tid att stanna och informera sig noga om alkoholhalten och att smaka sig fram till en för dem användbar dryck bland de utbud som fanns från Systembolaget. En minnesvärd dam trodde att en treliters vinbox innehöll en eller max två snapsar. När beskedet kom att boxen innehåller en hela och en kvarting blev häpnaden stor!
Inte skulle hon köpa det istället för sin vinbox! Men om hon avstår från vinboxen till förmån för alternativen återstår att se. Rätt många yngre kom som alltid och informerade sig. Nu var det ett större antal som redan hade hittat sina favoriter bland de alternativa dryckerna på Systembolaget och som glatt provsmakade årets nyheter. Som alltid tycker jag mig ha vunnit var gång jag mött tidigare säger att man minns förra årets provsmakning och att man blir glad över att det finns nytt att prova. Vinsten är väl egentligen inte min, utan deras. De som dricker mindre alkohol har redan vunnit mycket när det gäller både hälsa och ekonomi. Samvaron blir också lite trevligare när ingen blir ”full och dum”. Barnen får ett tryggare hem, de får med sig goda grunder för sitt kommande vuxenliv. En marknad med de traditioner som följer brukar vara mycket en barnens marknad. Tivoli och remmar, glass och hamburgare är dagens utbud för barn och ”unga vuxna”. Därför känns det bra att kunna visa på en rent vuxen aktivitet; det pedagogiska bordet. Här fick man förutom klara besked också en ”Ta-Paus”kasse med sig i bilen hem. Vägbingo för barnen och det av regionen framtagna självtestet för en säkrare förare gör att kassen kommer till användning redan under resan hem: Den eminenta rastplatskartan blir nog liggande kvar i bilen som ett marknadsminne av modern modell: förr var det marknadskarameller i strut. Visst finns de kvar, men låt oss hoppas att rastplatskartan räcker längre! Åtminstone tills nästa årgång kommer!
Glad marknadsknalle
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: