Europeiska trafikantveckan – Gävle

Varje år mellan den 16 och 22 september äger kampanjen Europeiska Trafikantveckan runt om i Europa. Gävle deltog i år för tionde gången. Gävle kommun blev utsedd till den bästa kommunen i hela Europa 2010! Kampanjens syfte är att förbättra trafikmiljön för alla som vistas i tätorter och städer. Om fler människor låter bilen vila leder det till en trivsammare tätortsmiljö med renare luft, minskat buller, ökad tillgänglighet och säkrare trafikmiljö. Kampanjen ska även motivera medborgarna att cykla, gå och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt. Att cykla eller gå bidrar till bättre hälsa och sparade pengar för den enskilde. Årets tema var ”På väg åt rätt håll”, där man vill motivera gävleborna att sträva i rätt riktning mot ett mer hållbart resande i Gävle. Tack vare ett stort engagemang bland företag, organisationer, föreningar, bl.a. MHF och kommunens förvaltningar kan Trafikantveckan erbjuda en rad roliga och intressanta aktiviteter under hela veckan. Onsdagen den 19:e var vi och demonstrerade Krocksläden under en skoldag vid Läkerol Arena.

Fingerad olycka med information om vad som händer

Fingerad olycka med information om vad som händer

Under lördagen (som infaller mellan 16 och 22 september) varje år, anordnas I stan utan min bil mitt i centrala Gävle. Där bjuds det på många olika aktiviteter, både att titta på och själv prova.
Se klipp från 2011, Lördagen den 22 september var vi då inbjudna att vara med. Den ”Fingerade Olyckan” har blivit ett stående inslag i programmet. Man tycker att det är ett suveränt sätt att visa hela förloppet från själva krocken till att räddningstjänsten har plockat ut den skadade. Vi hade även vår Vältebil och krocksläde med.

Från vänster: Tomas Eriksson, Polisen, Ove Sandert, GävleMHF Per Hansson, Ambulansen, Bror Johansson, Röda Korset & Robert Stridh, Räddningstjänsten.

Från vänster: Tomas Eriksson, Polisen, Ove Sandert, Gävle MHF, Per Hansson, Ambulansen, Bror Johansson, Röda Korset & Robert Stridh, Räddningstjänsten.

Tyvärr regnade det hela tiden men vältebilen och krocksläden gick för fullt hela dagen. Vi hade fått låna Fylleglasögon från NTF, Gävleborg, men det gick inte att använda dem p.g.a. regnet. Vi hade planerat att demonstrera och bjuda på Alkoholfria drycker men vår ”demonstrant” blev sjuk. Vi var nio medlemmar som jobbade. Ove Sandert var ”konferencier” under ”Olyckan” och intervjuade folk från Polisen, Ambulansen, Röda Korset samt Räddningstjänsten. Vi ser fram emot att få vara med även nästa år.

BengtOlof Bokström

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: