Bilen en fantastisk kompis

En klar majoritet av våra politiker oavsett om de är kommun, landstingspolitiker eller sitter i Riksdagen vill att vi satsar på kollektivtrafiken. Länstrafiken som i vårt län benämns Din tur instämmer i detta. (Kanske borde det heta Din otur?).

Bor man i stans centrum fungerar det ganska bra med att åka kollektivt förutsatt att man inte börjar arbeta kl. 06.00 på morgonen vilket många gör. På helgerna utgår länstrafiken från att alla är lediga eller att de som jobbar inte startar sitt arbete före halv tio. Tydligen har politiker och länstrafiken aldrig mött sådana personer som även på helger måste gå upp i ottan för att sköta sitt jobb.

Om man vill bo en bit utanför stadskärnan är kollektivtrafiken rent ut sagt usel. Ett bra exempel på hur man styr verksamheten bort från landsbygden är Skönvik. Förut (för cirka 3 år sedan) passerade Timråbussarna förbi Skönviksbacken och turerna gick bra tider. Vi var ett stort antal som steg på bussen tidigt på morgonen och även många som åkte på kvällarna.

Det bestämdes under sensommaren att det inte skulle gå några bussar till Skönvik. Detta beslut gjorde att många Skönviksbor flyttade närmare stan. Efter en proteststorm satte man åter in bussar till Skönvik men vid den tidpunkten hade flera personer redan flyttat. Nu efter ytterligare ett och ett halvt år drar man in bussarna till Skönvik igen! Orsaken påstas vara ett för dåligt underlag. Ett utmärkt exempel på hur man låtsas lyssna och ta till sig protester och därefter styra så det blir som Länstrafiken/politiker vill ha det. Manipulation kallar jag det.

Ännu sämre är det med möjligheten att åka kommunalt om du t. ex. bor i Kovland, Laggarberg eller Essvik. Om man tillhör den sorten som vill bada i havet under sommaren är det i stort sett omöjligt att ta sig till badplatserna runt om med kollektivtrafiken.

Det finns de som anser att kollektivtrafiken ska vara helt gratis. Jag betalar gärna en rimlig avgift om kollektivtrafiken erbjuder mig möjligheter att fungera både i vardag och på helger. Kan till och med tänka mig att kosta på mig en taxi på julaftonskväll så att busschaufförerna får ledigt. Bilen, en miljöbov är ett fordon som är nödvändigt för att klara av vardagen.

Bilen ger oss frihet att planera och styra vår tid och att kunna välja var vi vill bo, vad vi vill vara på fritiden och vilket arbete vi kan ta. Fram för att kollektivtrafiken blir en reell ersättare för bilen. Fram för att behovet av bil minskar så att vi bidrar till ett renare klimat.

Gunilla Lindskog

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: