Beteende Baserat Säkerhetsarbete

Det är en liten text om hur vi egentligen kör: du kan själv svara på frågorna och se var du behöver byta inställning, förändra din attityd till trafiken.

  •  Jag har lärt mig att se på älgarnas bakdel om de är ute på vägen (vilket har räddat mitt liv!)
  •  Jag fick klart för mig att det pappa sa om att alla andra trafikanter som är i farten samtidigt som jag, kan drabbas av sjukdom och därför bete sig helt galet redan innan jag fick mitt körkort. Det gör att jag blir mer uppmärksam!
  • Jag har lärt mig att ”läsa av” trafiken: hinner jag säkert undan eller skall jag stanna alternativt sänka farten för att undvika tillbud/olycka är en sådan tanke som hjälper mig vid lite osäkra tillfällen. Hellre ”safe than sorry” som engelsktalade säger. (bättre säker än ledsen, kanske skulle fungera som översättning).

Men jag fick mer att fundera över när jag på Akzo Nobels personaldag för säkerhet hittade BBS:en! Det är vårt sätt att köra som rätt ofta är avgörande för hur vi klarar av incidenter i trafiken, eller undviker att skapa dem. De mjuka frågorna, de om attityder och beteenden, är svåra att hantera. Det handlar om mycket mer än att avstå från att köra påverkad; det handlar om att vara helt fokuserad på mitt eget beteende och andras, som man inte kan förutse. Jag säger alltid att jag inte har någon rättighet i trafiken; jag har bara skyldigheter. En av skyldigheterna är att alltid lära sig mer, att alltid följa trafikreglerna och att minnas vad pappa sa; du kan inte förvänta dig att andra kommer att bete sig korrekt. Jag har tack och lov ännu inte skadat någon i trafiken (förutom älgen som faktiskt dog!) och jag har heller inte skadat mig själv (utom vid påkörningen av älgen då!). Att ett företag kan formulera sitt säkerhettänkande så distinkt gör mig lite avundsjuk. Därför vill jag förmedla detta till flera och ni hittar BBS:en på annat ställe i denna publikation. BBS:en kommer också att finnas med i sommarens Ta Paus-material i hela Sverige efter en liten bearbetning från min sida. Den skall användas till vuxna och delas ut lika generöst som vi delar ut Vägbingon till barn. Här har MHF nu fått ett startmaterial till en massiv satsning på de mjuka frågorna när det gäller trafiksäkerheten. De mjuka frågorna är svåra att hantera då det gäller attityder. Vi tror att vi är snudd på ofelbara när vi sitter bakom ratten; vi har ju erfarenhet och kunskap om all den teknik som finns i dagens bilar; ABS och lite mer av den varan. Vad vi glömmer är att vi är människor och att människor har en fri vilja: vi kan välja fel ibland. Ni kan själva kontrollera er körstil mot BBS:en eller låta någon passagerare notera hur ni agerar i trafiken. Viktigt är att vi alla kan lära mera och bli än bättre förare! Var stolta över er region: vi är än en gång i framkant när det gäller trafiksäkerheten!

Den ideellt arbetande ordföranden i avdelning och region.

BBS står för Beteende Baserat Säkerhetsarbete

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: