Svensken och spriten

Sverker gör ett fint jobb i alla sina program. Nu senast talades det om alkohol, dess tragiska och kostsamma verkningar för människa och samhälle. Många var de som stod upp för nykterheten och faktiskt så tog man med en representant för brukare också. Munskänkarna försvarade på intet sätt missbruket av alkohol utan var mycket noga med att betona, flerfaldiga gånger, att man provar viner (och då inte sväljer dem) och att när man dricker vin så görs det i samklang med passande måltid. Här kunde Sverker kanske varit lite mer positiv till deras hantering. En gammal del av nykterhetsrörelsen där alla medlemmar avstår från alkohol, Blå Bandet, har en syn på bruket av alkohol med klar kristna förtecken. Man skiljer på bruk och missbruk och har klart definierat denna skillnad. Inget fördömande av brukare, men stöd till de som missbrukar är en god kristen gärning. Vi skall inte döma för att själv inte bli dömda. Det finns i vårt land idag ett utbrett missbruk av alkohol i olika former. Det finns också väl genomförda kampanjer för ”En vit månad” i t. ex. Jämtlands län där t. o. m. vinkällares innehavare deltar för att visa på fördelarna. En vit månad talades det också om i TV-programmet: förslag om att ha en sådan två gånger om året fanns men gavs inga applåder. Kanske beroende på förslagsställaren eller att de flesta i publiken såg ut att vara engagerade helnykterister? Idrottens intäkter från alkoholförsäljning är så stora att man i dagsläget inte kan klara sina ekonomiska åtaganden i vissa nivåer av sin idrott utan denna intäkt. Här borde det finnas gott om möjligheter till alkoholfria sponsorer att göra en massiv insats. Om inte annat än för att både vinst och förlust i matcher skall firas/tröstas med alkohol i någon form. Det finns alternativ. Det som borde ha fått ett väsentligt större utrymme i programmet är det ansvar som staten via Systembolaget tar. I varje butik finns ett stort sortiment av alkoholfria alternativ och fler dyker ständigt upp. Vissa varor är säsongsbundna, som t. ex. glögg till jul och roséviner under sommaren, och andra har fått en permanent plats på hyllorna. Sortimentet marknadsförs av bl. a. Föreningen Fruktdryckers informatörer som utbildas och fortbildas regelbundet av föreningen. Glädjande nog så fanns också förespråkare för den viktigaste och mest kostnadseffektiva metoden att minska på alkoholen med i programmet. Att förebygga alkoholskador genom att ge alternativ är oslagbart! Systembolagets alkoholfria varor och marknadsföringen av dessa är bara en del av det förebyggande arbetet som alltfler borde ta del av. En liten idrottsförening från Njurunda säljer inte alkohol på sina matcher och en liten snöskoterklubb i Alsen har nolltolerans i sin verksamhet. Snöskoterklubben har fått MHF:s diplom för sitt ställningstagande. Det finns ett behov av alkoholfria zoner i vår värld och det skall definitivt var zoner där barn och ungdom har sina aktiviteter. Vuxna skall tänka till och vara medvetna om att t. o. m. spädbarn som ammas upplever obehag om den ammande modern har druckit. Små barn är skyddslösa om föräldrarna dricker sig berusade: för inte skulle far och mor lämna sina barn till en berusad barnvakt?! Idag har vårt samhälle så stora åtaganden när det gäller den enskilda människan att rent ekonomiskt går varje kommun, primär- eller landstings-, på knä. Att då avstå från förebyggande insatser som är klart kostnadseffektiva och också hjälper invånarna till ett rikare, mer meningsfullt liv är ohemult. Det går att jämföra med att låta sophögarna växa sig i stället för att tömma tunnorna regelbundet. MHF har ett pedagogiskt bord där du kan se hur mycket ren 40 % sprit olika sorters alkoholhaltiga drycker innehåller. Visste du att en vinbox på 3 liter med 14 % vin innehåller 105 cl, alltså mer än en liter, ren sprit? Detta bord visas av och till inför allmänheten som då kan ta ställning till hur mycket ren sprit man vill dricka. Rätt ofta så uppstår förvånande miner och i bästa fall har visningen varit med och förebyggt ett missbruk som startat som bruk. Om vi alla, organiserade nykterister och vinkällarinnehavare, ser möjligheter na till förebyggande utan fördömande av bruk så skulle vi nog ha betydligt färre kostsamma alkoholskador i vår statistik. Vi kommer också att få färre alkoholrelaterade dödsfall i trafiken och färre alkoholbaserade sjukdomar. Jag tror på människans inneboende godhet och vi kan med gemensamma ansträngningar bli ett nyktrare folk! Flerfaldigt organiserad nu helnykter människa!

IngaSara Cardell

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: