Hur fasiken kör du?!

Vad gör alla andra på vägen, den är min!

I dag har jag för första gången på länge trängts på E4 i morgonrusningen. Ja, inte jag personligen utan jag och maken i hans bil! Vilka otroliga beteenden vi fick se.
Det som skrämde mig mest var bristen på hänsyn, bristen på omdöme och fullständig avsaknad av ansvar hos några bilister. Jag har förståelse för att morgontrafiken kan vara fylld av ”bråttom-läppar” som maken kallar dem. De tävlingsmänniskor som inte kan se en bil framför sig utan absolut måste köra om har det kämpigt: tät trafik och ibland dåligt skrapade rutor gör varje omkörning till en chansning. De leker med ditt och mitt liv förutom att de utsätter sig själva för onödig fara till liv och lem. Om det bara blir plåtskador så är det också att leka med andras ekonomi: det är dyrt att lämna in bilen på reparation bara för att någon absolut måste förbi. Så det handlar inte enbart om överlevnad, det handlar också om onödiga ekonomiska utgifter. Men vad jag inte kan förstå är varför några lägger sig på ”dragkroks-avstånd”, blinkar med helljuset och försöker tvinga in bilen framför i högerfilen.
Där är det redan fullt av hänsynsfullare bilister som håller en lägre hastighet än den maximalt tillåtna då väglaget är lite nyckfullt.
Inte alla delar av vägbanan är isfri: solen har ju nyss gått upp! Den som blinkar och försöker få utrymme att köra än fortare och utsätta än fler för onödiga risker ger inte upp denna morgon.
Människan fortsätter att blinka, ligga på dragkroksavstånd och inser inte att det inte finns någon möjlighet för den framförvarande att gå in i högerfilen: det är fullt där!
Till slut ges det utrymme för byte av fil och omkörningen sker med minimalt avstånd i sidled till den som körs om.
Jag kan bara skaka på huvudet och fundera varför den som körde om inte hade blåljus: det måste väl ha varit så att det rörde sig om någon som tillhör en blåljus-organisation och tvingats ta sin privata bil? Eller finns det bilister som redan glömt detta med ansvar, hänsyn och omdöme? Vi kanske skall fräscha upp den gamla devisen, brodera den i korsstyng på en bilkudde som placeras i bakfönstret? Eller skall de stå ”Inga rättigheter i trafiken, bara skyldigheter” på kudden? Och vem hinner brodera idag när bilister måste tjäna in en minut för att stå vid trafikljusen och vänta på grönt trots galna omköringar.
IngaSara C i farten

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: