Kompentensutveckling

Föreningen Fruktdrycker och jag har en historia tillsammans. Jag har varit med och bjudit på smakprov under rätt många år nu och faktiskt deltagit i en introduktionsdag i självaste Systembolagets vinprovningsrum (för andra än den egna personalen!). Det tillfället gav mersmak och jag har regelbundet köpt och testat nyheter inom segmentet Alkoholfritt i butikerna. Det har gjort att jag känt mig rätt säker på vad som passar till vad och kunnat försöka mig på lite råd till de som funderat. Självklart att jag har hittat mina favoriter bland dryckerna och i det fasta sortimentet är det utan tvekan Billabong! Den passar genomgående till förrätt (räkcocktail kanske), varmrätt (en fin köttbit) och till önskedesserten chokladtårta. För utom dessa användningsområden är den perfekt som välkomstdryck, blandad i bål eller ”on the rocks” och då gärna smaksatta isbitar! Det finns få tillfällen då medlemmar och styrelse (finns en för hela Sverige) möts. Det är nog bara på de utbildningsdagar som hålls vid få tillfällen under åren. Nu senast bad jag min styrelse om en kompetensutvecklingsdag då Föreningen Fruktdryckergav en utbildningsdag i Stockholm. Dit kommer folk från hela landet för att lyssna på professionella mat- och dryckmänniskor. Det finns också en hemlig gäst med vid dessa tillfällen. Den här gången var det en sommelier som utbildats vid bl. a. Grythyttan.

Alkoholfritt från Jämtlands vingård, "Bara Blåbär"


Killen upptäckte att det inte fanns tillnärmelsevis tillräckligt med alternativ till mängden vin och öl i Systembolagets annars så heltäckande sortiment. Han hittade en tillverkare i England som gav honom impulsen att se över dennes sortiment. Där finns det en mängd varierande drycker som han nu importerar och bjöd oss på! Här vill jag bara påpeka att en av damerna som deltog i utbildningsdagen inte smakade på mer än någon enstaka dryck. Vi får inte glömma även om vi säger att dryckerna är alkoholfria så är det en sanning med modifikation: de flesta innehåller 0,5 volymprocent. Detta lilla innehåll räcker för att kicka igång en ”torrlagd” tidigare missbrukare. Detta var killen nog inte riktigt medveten om så det blev rätt många flaskor som passerade damen i fråga utan att något smakprovs togs. Dock vill jag ge lite tips till Systembolaget att ta in fler av de drycker han visade upp. Idag finns där endast en Shanty som är helt OK, men det finns flera sorter att fundera över.

Jag hade med mig endast en av republikens drycker, den famösa ”Bara Blåbär” från Jämtlands Vingård men jag gjorde stort väsen över den! Ingen fick smaka, bara höra hur bra den är! Troligen så lyssnade man och förhoppningsvis tar man själv kontakt med Vingården för att försöka få hem drycken. Som alltid kommer man hem med lite nya ideer och hoppas att man själv lämnat något bestående intryck efter sig! Nu skall vi bara hoppas att det kommer mer pengar till Föreningen så att vi som jobbar med provsmakningar ute i landet gemensamt kan få testa nyheter i sortimentet; det kom en hel del nytt 1 oktober!

Kanslisten

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: