Protester mot rattfylleridom

Arbetarbladet GÄVLE 14/10-2011

Ove Sandert Ordf. Gävle MHF

Båda i bilen var bevisligen berusade. En av dem körde bevisligen bilen. Ändå dömdes ingen av dem för rattfylleri. Den uppmärksammade domen får nu Gävleavdelningen av Motormännens helnykterhetsförening, MHF att kräva en förklaring från Gävle tingsrätt. B Ove Sandert. – Det blir helt fel signaler mot samhället, säger ordföranden Ove Sandert. Arbetarbladet har tidigare berättat om domen. I mars buskörde två berusade killar en bil på Brynäs. Båda erkänner att de hade druckit 12-14 starköl var. En av dem erkände medhjälp till rattfylleri, det vill säga att han lät den andre köra fast han visste att han var full. Ett nyktert vittne som såg dem kliva ur bilen säger också att det var den personen som körde. Men denne i sin hävdade i rättegången att det var den andre som körde. Och tingsrätten tyckte att polisutredningen var för dålig för att det skulle gå att tillräckligt säkert avgöra vem av dem som körde. Det var inte utrett om vittnet stått 15 meter från platsen, eller 100 meter. Det är oklart hur mörkt det var på platsen och om marken var så ojämn att det gick att ta fel på hur långa personerna var. Ingen polis var kallad som vittne till rätten. Det blev en frikännande dom, men med minsta möjliga marginal. Både domaren och en av nämndemännen ville fälla. De två övriga i nämnden ville fria, och då gäller den lindrigaste utgången. Målet är nu överklagat och ska avgöras i hovrätten i december. Då är en polis kallad att vittna. Men MHF går nu ut i ett hårt angrepp på Gävle tingsrätts dom. Ännu ett fall där gärningsmännen omhuldas och hanteras med silkesvantar, skriver man i ett öppet brev till tingsrätten där man begär en förklaring. Ove Sandert tycker att båda kunde ha dömts för fylleriet, på samma sätt som det sker i en del andra fall när gärningsmän begår brott i samförstånd.

– Tänk om de hade kört ihjäl någon. Ska de då gå fria för att de skyller på varandra?
undrar Ove Sandert

[Red. anm.]
Namnet är Motorförarnas HelnykterhetsFörbund, även kvinnor kör bil och är med i MHF!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: