Öppet brev till Gävle Tingsrätt

GÄVLE 3/10 – 2011
Gävle Tingsrätt tycks anse det god tagbart att köra med mer än 1 promille alkohol i blodet (= grovt rattfylleri) förutsatt att man är två i bilen! Enligt domen mot de två killarna som i mars 2011, påverkade av tolv till fjorton starköl, gjorde en vansinnesfärd på Brynäs, kan undertecknade konstatera att det är okej att köra alkoholpåverkad under förutsättning att man är två och båda skyller på den andra. Det framgår av domen att de båda killarna var i stort sett lika påverkade av ölen. Det framgår också att en av killarna körde bilen. Den kördes alltså inte av ytterligare någon person och den var heller inte fjärrstyrd! Av detta anser vi att det är helt bevisat och klarlagt att de två killarna var i stort sett lika alkoholpåverkade och att en av dem körde bilen. Dessutom är den verkliga föraren med största säkerhet också utpekad av ett nyktert vittne! TROTS detta väljer Tingsrätten att lita mer på de fulla killarnas berättelser och med det fria dem! Gävle MHF anser att denna hantering av en fyllekörning går stick i stäv med det övriga samhällets strävan efter en nolltolerans vad gäller alkohol och droger i trafiken, enbart med hänvisning till petitesser i bevisningen. Tingsrätten anser till exempel att det borde ha säkrats fingeravtryck på ratten! Det bevisar väl ingenting. Båda killarna kan ju ha rört den! Det framgår som sagt av domen med största säkerhet vem som körde, men om det nu anses att vittnet inte är trovärdigt utan fyllonas berättelser är mer övertygande så måste självklart båda killarna dömas, eftersom båda är skyldiga till handlingen. Vi grundar denna slutsats på det faktum att bilen inte körde av sig själv. Här har vi alltså ytterligare ett fall att lägga till handlingarna där gärningsmännen omhuldas och hanteras med silkesvantar av rättsväsendet. Lyckligtvis kom ingen annan människa till skada i det här fallet. Hade någon gjort det så skulle utgången förmodligen ha blivit densamma. Tänk er följande alternativa händelse: En person blev påkörd och dödad av en bil som kördes i hög fart av två fulla ungdomar. De skyller sedan på varandra, påhejade av Tingsrätten och går sedan fria. Den dödade personens anhöriga går däremot inte fria oavsett vilka paragrafer Tingsrätten vrider och vänder på. Vi ser fram mot ett svar från Tingsrätten fritt från en massa vrängda paragraftexter. Skriv svaret på svenska och förklara hur Tingsrätten kan tycka att det är okej att köra grovt alkoholpåverkad i Sverige 2011!

Gävle MHF-avdelning (Motorförarnas Helnykterhetsförbund)
Ove Sandert, ordförande,
Bengt Olof Bokström, kassör,
Virginia Sandert, sekreterare,
Åke Carlsson, ledamot,
Ingalill Domeij, ledamot,
Per Skagerström, ledamot,
Per-Åke Ericsson, ledamot,
Lars Palmqvist, ledamot

Artikel i arbetarbladet
Artikel i Gävle Dagblad

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: