Frias efter vansinnesfärd på Brynäs

GÄVLE den 25/8 – 2011
Efter att ha druckit upp till 14 starköl vardera satte sig de två unga männen i en bil för en vådlig färd som slutade i ett träd. Hastigheten låg kring 100 kilometer i timmen på Riggargatan på Brynäs innan bilen sedan for av vägen i en kurva. Männen, 19 och 20 år gamla, åtalades för grovt rattfylleri respektive medhjälp till grovt rattfylleri. Båda friades i dag av tingsrätten. Det går inte att bevisa vem av dem som satt bakom ratten, anser tingsrätten. Det var natten till den 24 mars som männen efter att ha druckit stora mängder starköl i 20-åringens lägenhet gick och satte sig i 20-åringens bil. Ett vittne som var ute och gick med sin hund berättade under rättegången hur han senare blev omkörd av bilen, som kördes i mycket hög hastighet. En stund senare fick han se hur samma bil i en kurva for över en snövall och in i ett träd. De båda männen lämnade bilen och sprang från platsen. Vittnet säger sig vara säker på att det var den längre av männen som lämnade bilens förarplats och att den kortare var passagerare. En stund efter avåkningen grep polisen en av männen och vittnet identifierade då denne som passageraren i bilen. Men Gävle tingsrätt menar att det inte går att fastställa vem som körde bilen. Männen skyller på varandra och eftersom det inte finns någon utredning om markförhållandena på platsen går det inte att dra slutsatsen att det var den läng re av männen som lämnade förarplatsen. Om marken lutade skulle det i själva verket kunna vara den kortare mannen, som uppfattats som längre, anser tingsrätten. Tingsrätten anser också att det finns flera brister i polisens förundersökning. Förutom att inte ha dokumenterat markförhållandena saknas uppgifter om de misstänktas klädsel vid tillfället. Polisen har heller inte försökt säkra fingeravtryck på ratten, konstaterar rätten, som alltså inte har funnit stöd för att det är ställt utom rimligt tvivel att den ene av männen var den som körde.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: