Ta fler Pauser Alebosjön 22/7-24/7

Sväng av vägen längre fram för att Ta Paus

Ta Paus är en av årets höjd punkter för MHF-föreningar runt om i Sverige då vi träffar semestertrafikanter, allt ifrån den som kanske inte kör så mycket annars till yrkeschauffören. Har du tänkt på att många kör långa sträckor utan att vila ordentligt? Många olyckor förorsakas av just trötthet bakom ratten och när man varit vaken för länge blir 10 kroppen och knoppen så groggy att olämpligheten att framföra fordon kan jämföras med rattfylla. Många är medvetna om sina begränsningar och stannar till för att vila, medan andra stressar vidare för att hinna med Sveriges alla sevärdheter på kortast möjliga tid och försöker, som i låten, klämma in 5 minuter Stockholm stad och 5 minuter skärgård, 5 minuter sol och bad och 5 minuter herrgård, 5 minuter Grums och Trosa, Tjörn och Härnösand, 5 minuter till så kan man hela Sveriges land… Det är först på senare tid som studier har bedrivits som redovisats lagom inför semestertiden. Stanna till åtminstone varannan timme för att inte riskera att somna till. En halvtimmes tupplur åtföljt av en promenad och uppiggande kaffe hjälper för att det skall bli en säkrare färd. Sommarens Ta Paus vid Alebosjöns rastplats bjöd på typiskt svenskt sommarväder, med regn, moln och sol omväxlande i olika omgångar. Antalet bilister på vägarna verkar ha ökat då det varit lagom mycket moln på himlen, eftersom det är jobbigt att köra i allt för mycket solgass och hällregn. MHF:s uppgift är att informera om trafiknykterhet och funktionärerna kunde läsa in sig på materialet för att sprida kunskapen hur man konkret går tillväga för att vara en säker och utvilad förare. Många stannade för en stunds fikapaus och prat med MHF:are som hela tiden hade fullt upp med att bjuda på kaffe från lokala rosteriet i Söderhamn. Barnen drack jordgubbssaft till kakorna samtidigt som det konverserades om trafikförhållanden, trafiknykterhet, trötthet, rastplatser, badplatser, sevärdheter i närheten och bra turistmål. Tävlingen med frågor om trötthet som besökarna fick fylla i, hjälpte många börja fundera på sina vanor om trötthet och bilkörning, men förkunskaperna på området och åsikterna varierade något.

En bra rastplats för besökare

Sömndruckenhet kan bli ett område där MHF kan hitta sin kommande fråga att driva parallellt med alkolåset, där nya framsteg sker kontinuerligt, bl. a. av företaget Senseair i Hudiksvall som håller på att utveckla vad som verkar vara en lovande produkt där handhållen enhet ersatts av teknik som kan mäta alkohol i luften i bilens kupé. Turistinformationerna runt om i området har med MHF:s Ta Paus en unik möjlighet att sprida material och information direkt till bilisterna som gör stopp. Det som är trevligt att höra när de som reser tar dagen som den kommer och är öppna för att stanna till bara någon har information med innehåll som passar för deras intressen. Flera besökare bestämde sig för olika resmål på plats. Kommande år bör informationen ses över vid varje rastplats så att fler stannar i området och MHF kan bidra till fler besökare på lokala turistmål.

En låda med trycksakerna samlade på ett smakfullt och praktiskt sätt

Besökarna fick en kasse med rastplatskarta, medlemstidning, reflex och en broschyr om vad MHF har åstadkommit under alla år sedan bildandet 1926. Vägbingo delades ut till barnen med extra reflexer. I kombination med broschyrerna om turistmål och sevärdheter blev det bra och mycket innehåll som var och en fick med sig. Vid Alebosjön samarbeta de MHF-avdelningar, medlemmar och funktionärer från Bollnäs MHF, Nordanstigs MHF, Ljusne IOGT-NTO m. fl. och det värvades 10 H-medlemmar och 5 supportrar till MHF under de tre dagarna, mycket tack vare frågetävlingen och vältaliga funktionärer.

Jan-Erik Lärka

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: