Ta Paus raststopp vid Lomtjärn 16/7-17/7

I dagarna två, lördag 16 och söndag 17 juli ordnades raststopp på E14 vid Lomtjärns rastplats mellan Viskan och Torpshammar. Stöde MHF stod som anordnare med god hjälp av regionens IngaSara Cardell och Harrieth Persson. Det var för tredje året i följd som MHF ordnat raststopp på denna plats, men även på 1990-talet hade Stöde MHF ordnat med information och bjudfika där inom ramen för raststopp. Turligt nog var vädret idealiskt för trafikanterna att stanna till vid detta vackra ställe och vi kunde räkna in 170-talet besökare under de två dagarna vid Lomtjärn. Perfekt läge för resande från kustområdet som sedan skall åka vidare västerut. Många av våra fikagäster var på väg till Östersundstrakten, en del hörde hemma där medan andra skulle turista och ”göra” Jämtland under några dagar. Olika platser i Härjedalens fjällvärd var målet för flera resenärer.

Denna färgglada skylt hälsade trafikanterna välkommen till Ta Paus vid Lomtjärn

En familj hade hört rykten om att det skulle finnas hjortron på gång i Vemdalsområdet och det ämnade man kolla upp. Ett par som vi pratade med, kring trafikinfo och en kaffekopp, hörde hemma i Vadsö som ligger i nordligaste Norge och nu ämnade köra vidare söderut under några dagar. Innan återkomsten hem till Vadsö räknade man att c:a 450 mil var avverkade. Snacka om långtur. Många uttalade sin uppskattning på MHF:s initiativ att ordna raststopp i semestertider. Kassen med bl. a. info om MHF:s verksamhet som delades ut till besökarna innehåller bl. a. en rastplatskarta och den var uppskattad. Flera bilister som brukar vara ute efter vägarna på semestern har blivit vana att påträffa MHF:s raststopp ute i landet och brukar stanna till för en fikapaus där. 78 besökare fyllde i den lilla enkät som handlar om trötthet i trafiken. Enkäten har som bakgrund det faktum att drygt 20 procent av alla trafikolyckor som inträffar i Sverige beror på trötthet. En titt på svaren visar att de flesta var inne på att tiden mellan kl 03 05 var svårast att hålla sig vaken bakom ratten och det sade även enkätens facit. En tupplur, kaffe följt av en promenad var rätt svar på en annan fråga. Mycket glädjande från Ta Paus-raststoppet i Lomtjärn var det faktum att 14 av de personer som svarade på enkäten noterade att de var intresserade att bli med i MHF.

Erik R. Eriksson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: