Trafiksäkerhet På Väg Hagsta 4/7-17/7

Klipper bort taket på bilen

Så var ”Trafiksäkerhet På Väg” i Hagsta över för den här gången. När c:a en vecka hade gått efter förra årets aktivitet, satte vi oss ner och gick igenom vad som kunde göras bättre & annorlunda inför kommande år. Vi fick go hjälp av de ungdomar som sommarjobbade åt oss förra året. Dom hade skrivit ner va dom tyckte vi var bra/dåliga på och va vi kunde göra annorlunda. Vi själva blir ju lätt ”hemmablinda” och inte ser va som kan göras. Vi sa att vi måste ha en ekonomisk garanti från olika sponsorer så att det skulle gå ihop. Till slut fick vi ihop den summan som vi kunde jobba vidare på. Även i år fick vi sommarjobbande ungdomar i 1718årsåldern att jobba tillsammans med oss. I år 8 stycken, 4 grabbar och 4 tjejer. Den traditionella ”Olyckslördagen” som vi fått så mycket lovord för, kanske kunde utvecklas, så att flera personer än tidigare, får se den. Vi tänkte att det kan ju bli så illa att alla inblandade räddningsfordon (brandkår, ambulans, bärgare och polis) inte kan komma dit p.g.a. en verklig olycka i närheten. Då har vi lockat dit folk i onödan. För att de skulle få något, så tänkte vi att lite underhållning i form av lite musik ska de i alla fall få. Till slut hade vi tre olika uppträdanden : ”Instrumentalisterna” från Valbo, som spelade gitarr, munspel, dragspel och cittra. ”Felicia Bärgh”, en duktig sångerska från den väl kända ”plantskolan” Helges samt Robban, en trubadur från orten. Ove Sandert gjorde i ordning en fin affisch till ”Olyckslördagen”. Hur skulle vi få ut den till så många som möjligt? Annons var inte att tänka på. Något ljushuvud som kör buss, kom på idén att kolla med bussbolagen om vi kunde få sätta upp affischen i bussarna. Det fick vi, kostnadsfritt! Vi fick till och med den buss som går mellan Gävle och Bergby att köra omvägen till Hagsta, före och efter aktiviteten. Helt suveränt! Vi fick genom detta mycket bra reklam och tidningarna gjorde mycket fina reportage från våra aktiviteter. Även TV var hos oss och gjorde ett nyhetsinslag.

Lyft ur bil med taket borttaget

Som vanligt är trafikanterna mycket tacksamma för att vi står där:
– Vi började bli lite sega och då får vi se en skylt där det står: ”Ta Paus Gratis kaffe 1 km.”
– Toppengrej det ni gör!
– Trafikverket står väl för kostnaderna eller hur?
– Va, gör ni det helt idéellt?
– Varför då?

När vi sen talar om för trafikanterna att vi är MHFare som jobbar med trafiksäkerhet i allmänhet och trafiknykterhet i synnerhet, så kommer snacket om olika trafiksituationer gärna upp.
-MHF, det är väl Motormännens Helnykterhets Förbund eller hur?
Då svarar vi naturligtvis att vi tillåter även kvinnor att vara med och att vi heter Motorförarnas Helnykterhets Förbund.

De sommarjobbande ungdomarna hade vi mycket hjälp av, vi skulle inte klara oss utan dem! Dom fick en grundlig genomgång av alla aktiviteter c:a en månad före, där de även fick lära sig att sköta Krocksläden och Vältebilen. Det gäller att vi är mycket noggranna när vi visar hur man ska göra. Till utbildningen var även föräldrarna inbjudna. När ungdomarna kom upp till Hagsta fick dom en repetition av allt, innan vi kunde låta dem sköta det själva. En del verkade lite osäkra i början men snart fick de upp ångan och skötte det sedan galant. Alla ungdomarna hade MHF:s reflexvästar med namnskylt och en skylt som visade vad deras uppgift var den dagen. Uppgifterna växlade sedan under veckorna. När vi frågade ungdomarna om eventuellt medlemskap i MHF-Ungdom eller MHF-Ungdom Trafiknykter, så skrev fyra av dom på för medlemskap. Vi fick förresten nio nya medlemmar under aktiviteten. Vi skulle även få hjälp av de flesta ungdomarna, vid Europeiska Trafikantveckan senare i höst.

I tältet fanns information om MHF och sevärdheter i området

De aktiviteter vi hade i Hagsta var: Vältebil, Krocksläde, Fyllebrillor, lotterier och information. Och naturligtvis Kaffeservering. Under några dagar var även Älgskadefondsföreningen där. Vi hade beställt plastkassar från MHF och dom fyllde vi med en hel del reklam, som sen delades ut. De populära Barn-bingo-lapparna tog snart slut och vi har ett önskemål om fler sådana inför nästa säsong. Barn vill ha något att göra under resan. Nu är det bara att sätta sig ned och planera inför nästa säsong! Vi hoppas bara att fler medlemmar i avdelningen eller närliggande avdelningar kan hjälpa till, så det inte blir för betungande för oss andra. Det vore väl synd om vi inte kunde fortsätta med en så uppskattad aktivitet!

BengtOlof Bokström

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: