Lokalproducerat

Den parollen har vi hört allt mer under senare år. Syftet med lokalproducerat är vad jag förstår att minska transporterna av bl. a. livsmedel. Veckan efter midsommar hade jag förmånen att närvara vid IOGT-NTO-rörelsens kongresser i Åre. På torsdagkvällen var vi på en av de många aktiviteter som erbjöds, midnattskonsert i Duveds kyrka. Där fick vi lyssna till Imber & Johnny Wiktorsson och Sonny Vallentin som erbjöd oss en fantastisk fin stund med Elvis gospel och operamusik. Väl hemkommen till Hotellet kändes det som att en kaffe och ostmacka skulle sitta fint för att kontemplera en stund före natti natti. I hotellobbyn såldes diverse produkter, bl. a. sallad, stora smörgåsar och små ostfrallor. En snabbkaffe och liten ostfralla fick bli kvällsvarden. När vi sitter i lobbyn tittar jag på frallans etikett. Där står bäst före datum, samt vart den kommer ifrån. Jämtland som är framgångsrik på lokalproducerat och har många små bröd-, ost- och köttproducenter. Det finns till och med en akademi kring lokalproducerat, foodofjamtland.se När jag analyserar etiketten ytterligare ser jag att ostmackan är producerad i Timrå. Här har en ostfralla åkt från kust till fjäll en sträcka på 30 mil. Man tycker att hotellet själv kan fixa en enkel ostfralla med ost och paprikabit. Men så klart att i skenet av att mjölken åker mil efter mil från producent till mejeri och åter till konsumenten. Funderar lite över hur vår mat åkt runt i landet? Men det är konsumenterna som bestämmer hur vi ha vår mat, billigt men obra.
Mats Danielsson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: