Ta Paus – Alebosjön

MHF-funktionärer från Bollnäs-Voxnadalen, Nordanstig och Söderhamn samt IOGT-NTO i Ljusne samarbetade kring aktiviteten Fredagen den 23 juli till Söndagen den 25 juli.
Alebosjöns rastplats ligger vackert belägen strax norr om Söderhamn intill sjön med samma namn. Vägverket (numera Trafikverket) har en bra anläggning som resande med bil längs E4 som åker söderut kan stanna till vid. På platsen finns möjlighet att få grundläggande turistinformation via informationstavla, ett antal väl tilltagna bänkar med bord placerade för att ge en bra utsikt över sjön, men också en spång ut på en udde för den som önskar se mer av utsikten. Rastplatser är numera väl genomtänkta och lekställningarna, bra placerade, för barnen blev stundom välbesökt av barnfamiljer som stannade till.

Utställningsvagn från MHF Verksamhetsråd i Gävleborg

Med utställningvagn från MHFs verksamhetsråd i Gävleborg uppställd intill ”torget” kunde föreningarna bjuda besökarna på kaffe (från Guldrutan), te, saft, kaka, trafikinformation, kartor, lotteri och utökad turistinformation. Syftet med Ta Paus är ju att få bilburna att stanna till och vila upp sig så att ingen olycka händer längre fram för att de är för trötta. Fikapausen med tillhörande konversation om lite av varje hjälper till att hålla olyckstalen nere på våra vägar. Tack vare kontakt med turistbyråerna i området fanns ett utökat utbud av broschyrer med både allmän och inriktad information att tillgå. Då besökarna på rastplatsen passerat halva området och reste söderut lades fokus på att få broschyrer från Söderhamn neråt Gävle. Söderhamns turistinformation kan nämnas extra då de förutom vanligt material även bidrog med nischad (specialinriktad) information till t.ex. sportfiskare och speciellt sevärda platser i området samt vinster till ett lotteri. Naturälskande besökare var uppmärksamma och var angelägna om att få broschyrna om sevärda platser med naturinslag och vildmark som Nordanstig bidrog extra med, trots att den kommunen ligger betydligt norr om rastplatsen. Läskande och god Godtemplaredricka, numera omdöpt till GT-dricka (www.godtemplaredricka.com), gjord på fläderblomma, utgjorde vinst i lotteriet, liksom det av besökarna uppskattade kaffet från det lokala rosteriet och tröjan, kepsen och tygkassen som visade att vinnarna varit i Söderhamn. Mycket trafik, mycket stora och tydliga skyltar och bra väder, varken för stark sol eller för mycket moln, bidrog till att många stannade i en strid ström de första två dagarna. Vid små ståbord gjorda av trästolpar med tak och rundad avställningsyta sträckte några ut på benen efter att ha bilat långa sträckor norrifrån. Funktionärer och besökare hade fullt upp att prata, fylla i enkäter och besvara trafikfrågor vid bänkarna och de två extra borden som sattes upp. De gula reflexerna med texten X-trafik delades ut till barnen och vuxna, en liten påminnelse inför hösten om att se till att hålla sig synlig i trafiken. Trafikfrågorna bidrog till diskussioner och olika resonemang kring trafik och resande. Några av frågorna feltolkades mer ofta än andra, medan vissa t.ex. hade synpunkter på betydelsen av ”Passiv körning”.

Trots att regnperioden, som så vanligt vid den här tiden på sommaren, gjorde sitt intågande så söndagen blev regnig var på färre bilar stannade till och besökarna minskade blev Ta Paus vid Alebosjön 2010 riktigt bra, med många kontakter och bra samarbete, föreningarna emellan.

Jan-Erik

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: