Trafiksäkerhet på väg

”Trafiksäkerhet På Väg” i Hagsta 2010
Nu har vi återigen klarat av ”Trafiksäkerhet På Väg”. För 27 gången !!

Den här perioden var den varmaste någonsin, tror jag, jag kan ha misstagit mej, men det var otroligt varmt. Efter ett stort antal planeringsträffar inför TPV, var det så äntligen dags att värva ungdomarna till Hagsta. Vi brukar ha 10 ungdomar, men efter påpekanden från ungdomarna från förra året, så beslöt vi att minska på antalet till 7. Vi fick 7 svar men en hoppade av för ett annat jobb, så det blev 6 st kvar. Vi beslöt liksom förra året, att inbjuda ungdomarna med anhöriga, till en informationsträff på MHF-lokalen. Vi tycker det är bra att även de anhöriga får se vad deras barn ska göra, och samtidigt få träffa oss som ska vara deras arbetsledare. Förra året fick vi i all hast riva tältet mitt under perioden på grund av stormvindar och skyfall. Tältet gick sönder på flera ställen men då vi har en medlem som verkar kunna allt, Gerhard Kax, så lagade han tältet åt oss inför årets aktivitet. Han vecklade ut tältet (ca 40 kvadrat), på MHF-lokalen och tog fram symaskinen och sydde och sydde och sydde! Tack Gerhard!

Vi har gjort fler skyltar med texten: ”Ta Paus – Gratis kaffe” som har satts upp på alla närliggande vägar. Gratis kaffe drar alltid! Under ovädret förra året föll även våra microvågsugnar i backen, så vi hade ingen sådan till ungdomarnas mat. Ica Maxi i Gävle sponsrade oss med en sådan. Tack! Vid årets TPV, hade vi förutom vältebil, krocksläde och alkolåsvagn, även fått låna sk. ”Fylleglasögon”, från NTF-Gävleborg. Det är tre olika glasögon som visar hur man ser, med olika promillehalter. Man skulle gå längs en linje för att slutligen försöka låsa upp en bil. Det var jättemånga som ville prova dessa. Kommentarerna var att det är skrämmande att folk kan sätta sig i en bil och inte se klart var man ska köra. Vi delade ut mycket Trafiksäkerhetsmaterial, som vi fått oss tillskickat från MHF, Trafikverket och NTF-Gävleborg, samt en hel del turistreklam. Vi hade också lotterier för att försöka få ekonomin att gå ihop. Det viktiga var ju ändå att trafikanterna fick sig en välbehövlig paus.

Lördagen den 10 juli hade vi även den nu traditionella ”fingerade olyckan” . I år hade vi en fingerad cykelolycka, där en ”chockad” bilist hade kört på en cyklande pojke. Röda Korset samt räddningstjänsten i Bergby, medverkade. Tyvärr fick vi ingen ambulans, då den hade fått åka på verklig utryckning.

Magnus Svensson från Manges Cykel från Gävle var även med den dagen och sålde en del cykelmaterial. Han fick också svar på en del frågor gällande cyklar. Vi fick mycket bra reportage i både tidningar, radio och TV. Men, fortfarande har man svårt att skilja på MHF och Motormännen, trots påstötningar. Hur gör vi för att MHF ska bli mer känt?

Jo, vi får själva skriva insändare och reportage till pressen, samt betona att vi heter faktiskt ”Motorförarnas Helnykterhets Förbund”

Årets TPV blev mycket välbesökt. Vi gjorde av med nästan 22 kg Gevaliakaffe och nästan 30 liter outspädd saft! Vi räknar med att, efter ha tittat i gästboken, där långt ifrån alla skriver, att vi har haft drygt 3000 gäster. En av dessa var ”Bosse Bildoktorn”. Det visade sig att han var MHF-supporter.

”Våra” ungdomar skötte sig utmärkt och fick, enligt dom själva, lära sig otroligt mycket om trafiksäkerhet samt lära sig att våga prata med våra gäster. Det var ju väldigt många utländska gäster så man fick informera på olika språk.

Nu är det bara att sätta sig ned och summera årets TPV och börja planera för nästa år.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: